Cilinderzárbetét lemérése

Cilinderzárbetétek lemérése

 

Szinte mindenki fog ezzel a témával találkozni legalább egyszer az élete folyamán. Előfordulhat természetes elhasználódás, költözés, lakáskulcs elhagyása stb. esetben, hogy szükséges a cilinder/zárbetét cseréje. Maga ugye a teljes zár felépítése áll az ajtó lapjába beszerelt / bevésett zártestből aminek a neve bevésőzár, ez az egység végzi el a reteszelőmozgást, illetve a kilinccsel végzett felső csapdát is ezzel hozzuk működésbe. Ebbe csatlakozik a zárbetét, mely a kulcs segítségével működteti a záróegységét a bevésőzárnak. 

Miért fontos hogy megfelelő méretű zárbetétet vásároljunk?

Esztétika.

Nem szép ha a zárbetét túlságosan kilóg valamerre az ajtóból. Az ajtógyártók eltérő méretű ajtókat gyártanak, ma egyre elterjedtebbek a műanyag ajtók, és egyre szélesednek is a méretek. Ami régen jó volt a régi faajtóban, nem biztos, hogy később jó lesz egy ajtócserét követően.  

Biztonság.

Főleg kis hazánkban elterjedt zárroncsolási technika a zártörés. A hengerzárbetét leggyengébb pontja az a pont, ahol egy csavarral rögzítjük a terméket beszereléskor, itt nagyon kevés az anyag és itt szokott megfáradni az egész szerkezet. Maga a technika a következő: ha kellő képen kifelé kilóg a zárbetét, azt egy célszerszámmal, fogóval szinte másodpercek alatt könnyen le lehet törni. Ezért is írják elő a biztosítók, hogy 3 mm-nél jobban nem szabad hogy kilógjon a zárbetét, mert ez megkönnyíti a betörő dolgát. A gyártók is haladnak a korral, a legmodernebb termékek kérhetőek törésvédő elemekkel. Véleményem az, hogy én a törésvédő rozettákat, illetve a helyes méretválasztást elegendőnek tartom hogy megelőzzük a bajt. Amennyiben most is kilóg a zárbetét, javaslom zárvédő pajzs felszerelését!

Zártörés video: 

 

Nézzük hogy mérjük a zárbetétet kiszerelt állapotban. Szükségünk lesz egy vonalzóra, vagy mérőszalagra. Itt egy saját kínai zárbetét mérése:

Lényeg, hogy mindig a két oldalt mérjük, a zárbetét szélétől a rögzítő furatig, majd ugyanezt tegyük meg a másik oldalon is.

Fenti példán egy kínai, belül forgatógombos zárbetét mérését prezentálom, kiszerelt állapotban. Ez a zárbetét 30 / 45 mm.

 

Van lehetőség arra is, hogy beszerelt állapotban mérjük le a zárbetétet, ezt mutatja a következő videó:

 

 

Zárak nyíljatok! 

 

 

 

 

Kommentek
  1. Én